Øresundskollegiet står over for endnu en grøn forvandling, der skal bringe liv, biodiversitet og nærvær ind i kollegiets udearealer. Med støtte fra Villum Fonden, som har bevilliget knap 5 millioner kroner, skal de eksisterende gårdrum og udendørsarealer omdannes til grønne, sociale mødesteder under projektet De Fælles Naturhaver. Projektet udvikles i samarbejde med STED By- og Landskabsarkitekter, som netop har underskrevet kontrakt på opgaven.
Hvor gårdrummene i dag primært fungerer som gennemgangsrum, cykelparkering og praktiske flader, er visionen at skabe levende og inviterende fællesarealer, der understøtter hverdagsliv, ophold og fællesskab blandt kollegiets mange beboere.
Øresundskollegiets formand, Alexander Romanoff, fortæller: ’De fælles naturhaver bliver en fortsættelse på den hårdt tiltrængte forgrønning af Øresundskollegiet, med hjælp fra Villum Fonden, der startede da vi renoverede vores fælles tagterrasse, under navnet "Grobund for Nye Fællesskaber".
Effekten af tagterrassen har været en mærkbar styrkelse af de sociale fællesskaber, der er altafgørende for trivslen på så stort et kollegie. Vi glæder os til vores nye grønne gårdhaver, og vi glæder os til at se nye fællesskaber vokse op i de nye omgivelser’.
Fra asfalt til sociale zoner: 3 grønne rum med hver deres identitet
De nuværende grå flader skal vige pladsen for grøn beplantning, opholdspladser og sociale zoner, hvor fællesskaber i alle størrelser kan finde fodfæste. STED By- og Landskabsarkitekter arbejder med klare designdogmer, der både rummer visioner og hensyn til bæredygtighed og ressourcer – præcis som kollegiets beboere har ønsket det.
Der arbejdes med tre fokusområder:
Naturhaverne, som er de tre haver mellem blokkene, som skabes med hver sin identitet, der afspejler sig i beplantning og design.
Havemøblerne, som skaber identitet og funktion i hver gård og knytter sig til de indendørs fællesrum.
The Urban Spine, som er en pendant til den grønne Social Spine på kollegiets tagterrase og som forvandler den nuværende gennemkørselsvej til en rolig bygade med plads til ophold og grønne lommer.
Med beboerne i centrum og fokus på fleksibilitet skal de nye omgivelser kunne bruges både til større arrangementer og de små, uformelle møder, der binder hverdagen sammen. Samtidig lægges der vægt på en ansvarlig og ressourcebevidst tilgang, hvor det eksisterende landskab og inventar tænkes ind i udviklingen af noget nyt.
Illustrationer: STED By- og LandskabsarkitekterThe Urban Spine:
Naturhaverne:
Havemøblerne: